't ZUUT salon wint met eigen interieurcreaties
BELGIAN CHOCOLATE AWARDS Beste winkelinrichting,
in Panamarenko/Willy Wonka-stijl

“En de winnaar in de categorie ‘Beste winkelinrichting’ is … ZUUT”, klonk het op de Belgian Chocolate Award-uitreiking eind mei 2023. Een welgekomen erkenning voor heel het team na maanden hard werk tijdens de verbouwingen van de patisserie-chocolaterie in Leuven. Resultaat: onder meer ’t ZUUT salon, waar veertig klanten rustig kunnen plaatsnemen. De productieruimte, vroeger achter de winkel, verhuisde naar een aparte locatie.
Gat in (vis)markt
Leuven
Pieter De Volder en David Van Acker hebben met ZUUT een gat gevuld in de (vis)markt in Leuven. Getuige daarvan de vele mensen die binnen en buiten lopen. Het begon allemaal op de Vismarkt in Leuven in de laatste maand van het jaar 2015. ZUUT (Leuvens voor ‘zoet’) opende zijn deuren voor de verkoop van patisserie en chocolade, die achteraan in het atelier werd geproduceerd. Tegen begin 2022 maakten twee factoren duidelijk dat er over de structuur van het pand eens serieus moest nagedacht worden. Ten eerste: klanten vonden het jammer dat ze hun taartje niet ter plaatse konden opeten met een kopje koffie. Ten tweede: het productieatelier achter de winkel werd voor Pieter en David te klein.
Heverlee
David: “De puzzelstukjes vielen dus echt mooi in elkaar. We gingen nadenken over een ‘tearoom’, die uiteraard een groot deel van ons atelier zou inpalmen. Toen het niet lukte om aanpalende panden te verwerven, zijn we op zoek gegaan naar een ideale locatie. En die vonden we in een industriële zone op een kwartiertje van hier in Heverlee.”
Resultaat: een totaal nieuwe setting. 95% van het atelierwerk gebeurt daar. Achter de winkel en ’t ZUUT salon – want zo heet de ‘tearoom’ – gebeurt de afwerking.

© Ranson
Verbouwingen
“Het pand werd echt van onder tot boven verbouwd. In februari 2022 verhuisde de productie naar de andere locatie en konden de werken beginnen, terwijl de verkoopruimte openbleef. We deden veel zelf en we waren daar wel enkele maanden ‘zuut’ mee. Begin juni 2022 sloten we onze zaak een paar weken om goed door te kunnen werken, zodat we op dinsdag 21 juni een openingsavond konden houden”, vertelt Pieter enthousiast.
’t ZUUT salon
Oude driedeling
Even de indeling van de oude winkel vergelijken met die van nu. In de oude opstelling maakte de klant zijn keuze aan de toog met het individuele gebak. Daar tegenover lonkten de grote taarten op ooghoogte en ging je een trapje naar beneden, dan vond je de schuiven met de pralines. Gevolg: die ‘driedeling’ was onpraktisch voor de winkelmedewerker én de klanten zagen niet direct de grote taarten staan, laat staan de pralines. De etalage maakte ook al niet duidelijk wat het assortiment van ZUUT inhield.

Merk ook het cortenstaal op voor de luifeltjes.
© David van Acker
Lange toog …
Vandaag heb je al een vrij volledig zicht op alles in de toog aan de voorgevel (en het gangetje met de inkom van de studentenkoten) en een van de twee ramen van het pand is een guillotineraam dat bij warm weer omhooggeschoven wordt om ijsjes te verkopen. Klanten wandelen nu voorbij een heel lange toog – waar de individuele taartjes liggen, de grote taarten, de viennoiserie (in volle ontwikkeling) en de pralines – om uit te komen bij de kassa.
… lange tafel
En ’t ZUUT salon? Dat bevindt zich verder dan de kassa en is uiterst praktisch en gezellig ingedeeld. Naar het idee van de Parijse bankjes tegen gevels, hangt tegen de muur een lange bank met vier bistrotafeltjes. Verder nog individuele tafeltjes met ‘schoolstoelen’ en in het midden een lange tafel met een blad van natuursteen, waarmee ook de toog is bedekt. Niet minder dan veertig klanten kunnen plaatsnemen in ‘t ZUUT salon.
Oud en nieuw
Willy Wonka
Het moet gezegd: het ziet er allemaal bijzonder speciaal en creatief uit.
Pieter: “We wilden geen van beiden dat we de zoveelste winkel in de rij zouden zijn, met een herkenbare, minimalistische insteek. We wilden eruit springen, er moest beleving zijn, het moest er plezant worden om binnen te wandelen. In 2016 riepen we de ijskar in Panamarenko-/Willy Wonka-stijl in het leven. Die vibe wilden we doortrekken in de nieuwe winkel.” (copyright Didier Bunkens)



“We wilden de vibe van de ijskar in Panamarenko/Willy Wonka-stijl doortrekken in de nieuwe winkel.”
Kast en koekoek
David: “We riepen de hulp in van de theater- en filmdecorbouwer die de kast maakte voor in de oude winkel. Die bevat onder meer een klok met een koekoek en apothekersschuifjes voor onze verpakkingen. Die mooie kast hebben we uiteraard laten staan. Samen met die man en het team dat een en ander uittekende, zijn we gekomen tot de unieke objecten die u hier ziet.”
Houten rolluiken
En die zijn niet min. Een paar voorbeelden.
“Om op het elan van de gezelligheid van het hout van de prachtige kast door te gaan en om materiaal een tweede leven te geven, kwamen we tijdens het denkproces op het idee om de toog aan de voorkant te bezetten met oude (houten) rolluiken. Voor het onderhoudsgemak kreeg de toog een blad in natuursteen, net zoals gezegd ook op de grote tafel, en ook zoals de vier ronde bistrotafels. Die mix van materiaal – recyclagehout en natuursteen – matchen mooi met elkaar”, legt Pieter uit.
Kunstwerk
Een ander materiaal dat hier en daar opduikt, is cortenstaal. De nissen voor de kopjes en borden in ’t ZUUT salon zijn er bijvoorbeeld mee afgebakend. Het cortenstaal komt nog terug in de winkel en buiten voor de luifeltjes boven de ramen. De ‘kroonluchter’ aan het begin van ’t ZUUT salon is een waar kunstwerk: een bonte verzameling van (oude) tulband- en andere vormen en allerhande keukengerei bekleden een kegelvormige verlichtingsarmatuur.
Afwas tegen plafond
Ook de muren zijn niet ‘clean’: ze zijn bezet met mortex, op een ruwe manier, met ‘vegen’. En dan hebben we het nog niet over de toiletten; ook daar zie je unieke dingen.
Pieter: “Toiletten worden inderdaad nogal eens vergeten bij een verbouwing. In ons ene toilet hangt aan het plafond een omgekeerde gedekte tafel en in de andere een berg vuile afwas waaraan een flosh hangt. Als je eraan trekt, komt een schuurborstel in beweging.

Award pronkt in winkel

© David van Acker
Niet verwonderlijk dat ZUUT werd beloond voor het mooie interieur: het won de award ‘Beste winkelinrichting’ in het kader van de Belgian Chocolate Awards mei 2023. Pieter: “Dit is toch wel een heel waardevolle erkenning door professionals voor al het harde werk van heel ons team en van alle andere partijen die aan de verbouwing hebben meegewerkt. De award staat te pronken in de winkel.”
Veganijsje
Op onze vraag welke tendensen Pieter en David zien opduiken in het chocoladegebeuren, antwoorden ze dat het veggie- en veganverhaal blijft duren, dat de wind van lactose- en glutenvrij misschien wat is gaan liggen.
“In productvervangers blijft de kwaliteit continu verbeteren. Callebaut speelt daar bijvoorbeeld sterk op in en Debic ook met ‘Vegantop’, een plantaardig roomalternatief. We serveren trouwens een veganijsje”, vertelt David.
Living the dream
En wat is de volgende stap in het ‘ZUUTe verhaal’?
Pieter: "t’ ZUUT salon verder ontwikkelen, en qua producten de viennoiserie uitbreiden. Om later misschien brunches te organiseren. Maar we willen vooral rustig blijven groeien zodat we de kwaliteit kunnen blijven vasthouden. En na de zware verbouwingen wil ik weer wat meer evenwicht tussen werk en privé. Maar: ik ben een gelukkig man! Wat een luxe om dat te kunnen zeggen …”
"Ik wil nu bewuster alles beleven. Living the dream."
Ook David is meer dan happy. Zijn droom om chocolatier te worden en ooit een eigen zaak te hebben: check!
“Ik had bij de start nooit gedacht dat we op twee locaties zouden zitten met een praktische productieruimte, een prachtige winkel en een fantastisch team.” Die droom wil hij vasthouden. “Vroeger stond ik er niet genoeg bij stil, maar nu wil ik wel bewuster alles beleven. Living the dream.”