Klimatisatie van gebouwenPremium

Koeling in projectbouw

Een greep uit de mogelijkheden

VERWARMEN EN KOELEN MET WARMTENETTEN
Kiezen voor betonkernactivering
KOELING VIA LUCHTGROEPEN
Geothermie als koeloplossing

Verwarmen en koelen met warmtenetten

Warmtenetten

De energievoorziening voor bedrijven en gebouwen wordt in België nog te veel op individuele basis bekeken. Nochtans zijn collectieve energiesystemen op gebouw-, wijk-, stads- of zelfs landniveau de sleutel om een duurzaam energiebeleid uit te bouwen.

KIEZEN VOOR BETONKERNACTIVERING

Betonkernactivering

Betonkernactivering (BKA) is een klimatisatiesysteem waarmee men zowel kan koelen als verwarmen.

KOELING VIA LUCHTGROEPEN

Koeling

Koeling in luchtgroepen is niet altijd vanzelfsprekend. Als de koelingsbehoefte te groot is, of als er per zone een te sterk verschillende vraag naar afkoeling is, wordt ervoor gekozen het koelsysteem niet in de luchtgroep
te integreren. Is dat niet het geval, dan is koeling in luchtgroepen een aanrader, voor zowel residentiële als niet-residentiële projecten.

GEOTHERMIE ALS KOELOPLOSSING

Geothermie

Dat men er ook passief mee kan koelen, is een belangrijk voordeel van geothermische warmtepompen. Het verbruikt bijna niets om te koelen en het komt bovendien ook de bodem ten goede.

Proef ons gratis!Word één maand gratis premium abonnee en ontdek alle unieke voordelen die wij u te bieden hebben.
  • checkwekelijkse nieuwsbrief met extra tips en exclusieve content
  • checkvolledig toegang tot het digitaal archief
  • checkonbeperkt toegang tot 3.000 bouwinstructies
  • checkonbeperkt toegang tot 1.400 instructievideo's
Heeft u al een abonnement? 
Registreer je gratis

Al geregistreerd of abonnee?

Registreer voor onze nieuwsbrief en behoud de mogelijkheid om op elk moment af te melden. Wij garanderen privacy en gebruiken uw gegevens uitsluitend voor nieuwsbriefdoeleinden.

Gerelateerde artikels

Slim koelen met geothermie: zijn actief en passief koelen het perfecte paar?

Geothermische boorvelden zijn populair omwille van hun mogelijkheid om duurzaam te koelen, idealiter passief, zonder het gebruik van een warmtepomp. Langs de andere kant zorgt de stijgende koelvraag in de zomer voor uitdagingen voor het boorveldontwerp met uitsluitend passief koelen. Dit artikel toont een andere weg: deze waarbij actief en passief (of ‘free’) koelen gecombineerd worden om het evenwicht te vinden tussen efficiëntie, kostprijs en duurzaamheid.

Duurzame koeling: een waardig alternatief voor klassieke koeling

Oververhitting is steeds vaker een probleem in nieuwbouwwoningen. Dit artikel bespreekt enkele praktische toepassingen van duurzame koeling. De metingen zijn gebeurd in het kader van het SCoolS-project (Sustainable Cooling Systems).

HOE KOELT U TE WARME SLAAPKAMERS?

Om de temperatuur in slaapruimtes tijdens zomerse dagen onder controle te houden, zijn er verschillende oplossingen. Welke zijn de meest gekozen opties en waar dient u als installateur rekening mee te houden?

Verwarmen en koelen via luchtgroepen

Koeling in luchtgroepen is niet altijd vanzelfsprekend. Als de koelingsbehoefte te groot is, of als er per zone een te sterk verschillende vraag naar afkoeling is, wordt ervoor gekozen het koelsysteem niet in de luchtgroep te integreren. Is dat niet het geval, dan is koeling in luchtgroepen een aanrader, voor zowel residentiële als niet-residentiële projecten. De luchtgroep combineert meerdere thermische aspecten in één installatie en wordt beheerd door één sturingssysteem. Het systeem is dus plaatsbesparend, de operating costs liggen laag en het onderhoud is miniem.

Print Magazine

Recente Editie

Nu lezen

Ontdek de nieuwste editie van ons magazine, boordevol inspirerende artikelen, diepgaande inzichten en prachtige visuals. Laat je meenemen op een reis door de meest actuele onderwerpen en verhalen die je niet wilt missen.

In dit magazine