EEN TERRAS IN HOUTCOMPOSIET
Wie wel die houtlook wil, maar geen tijd wil of kan investeren in het onderhoud, kan ook gaan voor een terras uit houtcomposiet; een samenpersing van hout en pvc. Een terras uit houtcomposiet leggen, is tevens een zeer haalbare klus voor de gemiddelde doe-het-zelver.
WAT IS HOUTCOMPOSIET?
Houtcomposiet of HKC (hout-kunststof-composiet) bestaat uit een mengsel van hout en kunststof (meestal pvc). Dat wordt verhit en onder hoge druk samengeperst. Het grote voordeel is de onderhoudsvriendelijkheid. Composiet is zeer bestendig tegen weersinvloeden, vocht en insecten. Je hebt de natuurlijke houtlook met de duurzame kenmerken van kunststoffen. Verder zal houtcomposiet ook niet versplinteren, wat bij een gewoon houten terras wel mogelijk is. Composiet is uiteindelijk minder glad dan gewoon hout. Houtcomposiet heeft een levensduur van om en bij de 50 jaar.
Het nadeel is dat houtcomposiet meer krimpt en uitzet dan een terras uit hout. Krassen zullen ook beter zichtbaar blijven op een terras uit composiet, terwijl die op een houten terras weggeschuurd kunnen worden. Houtcomposiet is verder ook een stuk duurder dan een hardhouten terras.
HOE EEN TERRAS UIT HOUTCOMPOSIET PLAATSEN
Voor een terras in houtcomposiet ga je op dezelfde manier te werk als bij gewone terrasplanken. Je zorgt ook hier eerst voor een stabiele ondergrond waarop je een draagstructuur aanbrengt in hout of aluminium. Dat kan, maar hoeft geen volle grond te zijn; op een gegoten betonplaat werkt het ook perfect. Globaal gezien kan je de planken op dezelfde manieren plaatsen, enkel direct nagelen of schroeven op de draagbalken wordt niet gedaan.
Een belangrijk detail: zorg dat de afstand tussen de draagbalken niet meer dan 30 cm bedraagt! Anders bestaat de kans dat de planken doorbuigen of op termijn zelfs breken.
HOE EEN TERRAS UIT HOUTCOMPOSIET ONDERHOUDEN
Er mag dan wel hout inzitten, composietplanken hebben geen enkele behandeling nodig tegen vocht, schimmels of insecten. De kenmerken van het kunststof beschermt je terras daar immers tegen.
Het volstaat om je composietterras van tijd tot tijd eens te reinigen met een borstel. Nat reinigen doe je met een harde borstel en een product specifiek voor composiet, of met een zacht reinigingsmiddel zoals groene zeep en warm water.
Je kan ook nat reinigen met een hogedrukreiniger, maar let er dan op dat je altijd een breedtestraler gebruikt, en nooit een freeskop. Houd ook voldoende afstand tot de planken (25 tot 30 cm) en zet de druk niet hoger dan 90 bar.
Vet- of drankvlekken reinig je het best zo snel mogelijk met een zacht reinigingsmiddel of een ontvetter. Voor hardnekkige vlekken kan je eventueel een beroep doen op bleekwater, maar dat check je het best bij de fabrikant van je terras.