Uitstel Programmawet slaat gat in vertrouwen bouwsector
Bouwunie en Embuild eisen snelle oplossing
De geplande inwerkingtreding van het verlaagde btw-tarief van 6% voor verkoopprojecten via sloop en heropbouw op 1 juli gaat niet door. Door het uitstel van de stemming over de Programmawet – na het verzoek van de oppositiepartijen om bijkomend advies van de Raad van State – dreigt een hiaat te ontstaan tussen de tijdelijke regeling die afliep op 30 juni en de beoogde permanente maatregel. Zowel Bouwunie als Embuild uiten scherpe kritiek en waarschuwen voor de gevolgen op korte en lange termijn.
Sector in onzekerheid: consumenten en bedrijven in de knel
De bouwsector had gerekend op een naadloze overgang van het tijdelijke naar het permanente regime. Die continuïteit is essentieel voor de planning van verkoopprojecten, waarschuwt Niko Demeester, CEO van Embuild: “Tussen nu en 2030 moeten er elk jaar minstens 75.000 extra huizen en appartementen bijkomen. Dat kan enkel gerealiseerd worden door verkoopprojecten voor sloop en heropbouw. Het uitstel komt bijzonder ongelegen voor de consument én voor onze sector, die het momenteel erg moeilijk heeft in de nieuwbouw van woningen.”
Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie, treedt hem daarin bij en hekelt de politieke vertragingstactieken: “Oppositie voeren mag, maar men moet nadenken over de gevolgen van dergelijke vertragingsmanoeuvres. Bedrijven moeten wachten met factureren, projecten dreigen stil te vallen en consumenten vrezen in de kou te komen te staan. Het is welletjes geweest.”
Structurele maatregel, strategisch gemist
Beide federaties benadrukken dat de verlaging naar 6% niet zomaar een fiscale gunst is, maar een structurele hefboom om de bouw van betaalbare, energiezuinige woningen te stimuleren. Waar particulieren al sinds 2024 onder voorwaarden kunnen genieten van het verlaagde tarief, zouden ook projectontwikkelaars vanaf 1 juli kunnen aansluiten bij dit regime, mits het gaat om de verkoop van de enige en eigen woning, met een maximumoppervlakte van 175 m².
Bouwunie noemt de maatregel noodzakelijk voor de aanpak van 'stadskankers' en verouderde panden. Waeytens: “Het is niet alleen beter voor de verduurzaming van ons woningpark, maar bovendien een manier om wonen betaalbaarder te maken. De sector heeft maandenlang aangedrongen op het verlaagd btw-tarief op verkoop en nu het er eindelijk komt, doemt er opnieuw onduidelijkheid op.”
Ook Embuild ziet in de permanente btw-verlaging een onmisbare katalysator. Demeester:
“Die uitbreiding is een belangrijke hefboom om de noodzakelijke vernieuwing en uitbreiding van ons woningpark te ondersteunen.”
Oproep tot dringende politieke actie
Beide organisaties dringen aan op spoedige behandeling van de Programmawet. Embuild vraagt expliciet om een zo kort mogelijke cesuur tussen de tijdelijke regeling die op 30 juni afloopt en de nieuwe regelgeving. Bouwunie pleit voor behandeling met hoogdringendheid, om verdere schade aan het vertrouwen in de sector te vermijden.
De boodschap van beide federaties is helder: de bouwsector kan zich geen nieuwe periode van onzekerheid permitteren. Zonder onmiddellijke politieke daadkracht dreigt de noodzakelijke transformatie van het woningpark opnieuw vertraging op te lopen; met nefaste gevolgen voor zowel bedrijven als burgers.